Shopify Google Analytics 4 (GA4) – Hét grote geheim!

Vanaf het moment van aankondigen zijn we bij Chase al in GA4 gedoken om te onderzoeken hoe wij dit goed kunnen implementeren. Het heeft even wat onderzoekstijd gekost, maar we zijn er! En met succes! De grote vraag? Hoe stel je voor Shopify Google Analytics 4 (GA4) in?
Inhoud

Waarom kun je Shopify GA4 niet zomaar instellen? (voor maart 2023)

Het heeft naar onze mening erg lang geduurd voordat Shopify in is gegaan op support artikelen omtrent Shopify en Google Analytics 4 (GA4). Voor de meeste klanten waarmee wij werken hebben wij uiterlijk 1 juli 2022 al GA4 succesvol ingericht (en getest) zodat wij zometeen bij GA4 al 1 jaar historische data hebben.

Wij het heft in eigen handen genomen en zijn custom datalayers gaan bouwen. Bij Chase Marketing hebben wij een code ontworpen om data uit de broncode van de website te halen en te koppelen aan Google Tag Manager. Zo kunnen wij de data van bepaalde events (zoals een product view, add to cart of aankoop) koppelen aan GA4.

Voor Shopify heeft dit onderdeel waarschijnlijk minder prioriteit gehad ;).

Wij vinden het echter erg belangrijk om de historische data te vergaren. Op basis van deze data sturen wij, onder anderen, online advertising, SEA en social media advertising campagnes aan.

Waarom over naar GA4 in Shopify?

Volgens het artikel van Google over de basis van GA4:
GA4 is een nieuwe property die is ontworpen voor de nieuwe manier van meten:

  • Verzamelt zowel website- als app-gegevens om meer inzicht te krijgen in het klanttraject
  • Gebruikt gegevens op basis van gebeurtenissen in plaats van sessies
  • Bevat privacyopties zoals metingen zonder cookies en gedrags- en conversiemodellering
  • Voorspellende mogelijkheden bieden begeleiding zonder complexe modellen
  • Directe integraties met mediaplatforms stimuleren acties op uw website of in uw app

Vanaf 1 juli 2023 verwerken standaard Universal Analytics-property’s geen gegevens meer. Je kunt je Universal Analytics-rapporten na 1 juli 2023 nog enige tijd inzien. Nieuwe gegevens worden alleen doorgestuurd naar Google Analytics 4-property’s.

Google zal dus afscheid nemen van Universal Analytics en over gaan op deze nieuwe manier van meten.

Onze blog over; Waarom je GA4 wilt instellen?

Custom tracking code in Shopify voor Google Analytics 4 (GA4).

Wij hebben een blog geschreven over hoe wij onze custom trackingcode instellen voor Shopify. Hierin leggen wij uit hoe je datalayers inbouwt en koppelt aan Shopify Google Analytics 4.

Lees hier: Custom Shopify Tracking, Datalayers en GA4

Het grote voordeel van een custom datalayer inbouwen binnen Shopify is dat je alles custom op kan maken. Aan de hand van dynamische codes stellen wij de datalayer op en kunnen wij, om en nabij, alles van de pagina in de datalayer zetten.

Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je specifieke e-commerce data of data over klanten wilt meten. Al helemaal handig wanneer je server-side tracking wil gaan gebruiken.

Bijvoorbeeld: koopt iedereen op mijn website met een account waar diegene op is ingelogd of niet?

Ook wanneer je dus wel binnen Shopify GA4 kunt instellen (zie hieronder het nieuws) is deze opzet van tracking nog steeds erg waardevol om in te bouwen.

Hét grote nieuws: Shopify GA4

Eindelijk heeft Shopify aangekondigd om per maart 2023 de Shopify GA4 koppelingen binnen hun systeem uit te gaan rollen. Wij zijn hier erg blij mee omdat dit het weer erg laagdrempelig maakt om Google Analytics in te stellen. Dit scheelt natuurlijk erg veel tijd in de opzet van een webshop (bron).

Binnen Shopify GA4 instellen wordt dus een kwestie van enkele drukken op de knop!

Wij verwachten dat Shopify Google Analytics 4 alle perfecte data zal gaan sturen die je nodig hebt om de goede analyses uit te voeren. Ook hopen wij dat het grote verschil in betalingen opgelost zal gaan worden bij deze nieuwe manier van meten. Dit zullen we gaan ervaren zodra we de eerste data binnen krijgen.

Wanneer je echter toch custom tracking in wilt stellen of nodig hebt voor marketing automation, neem dan eens contact op! Wij sparren graag mee en weten precies wat er nodig is om datalayers in te bouwen, Google Tag Manager in te richten en te koppelen aan verschillende tools.

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.