Strategische gebruik van zoekwoorden in content

Inhoud

“Laten we een zoekwoord 1000x opnemen op onze pagina en dan ranken we over 2 weken op nummer 1 in Google” – Dit is zoo passé, zelf mijn oud-tante weet dat dit niet opgaat.

Wij gaan je vertellen hoe je zoekwoorden strategisch kan gebruiken zonder lezers te spammen. Het slim inzetten van zoekwoorden is namelijk al een techniek op zich!

We gaan de volgende onderdelen doorlopen:

 • Focus zoekwoord optimalisatie
 • Zoekwoord dichtheid
 • Long tail zoekwoorden
 • Meta-omschrijving
 • Doe goed onderzoek

Focus zoekwoord optimalisatie

Laten we beginnen met je doel. Voor welk zoekwoord wil jij de pagina gaan optimaliseren?

Iedereen heeft een doel met een pagina of blogpost. Wat wil je overbrengen? Wat is je conversie? WAT WIL JE BEREIKEN?

Dankzij het opstellen van een duidelijk doel kun je ook een focus zoekwoord opstellen. Op dit zoekwoord wil je primair woorden gevonden. Het is dus belangrijk om dit zoekwoord meermaal voor te laten komen op je pagina. Denk hierbij aan het voor laten komen van het zoekwoord in je hoofd teksten (H1, H2’s) en in je alinea’s. Maar ook in je meta description en de alt-tekst van je afbeeldingen.

Zoekwoorddichtheid

Zoekwoord dichtheid (ook wel genoemd; Keyword Density).

Hierbij wordt er gekeken naar wat de dichtheid is van de de zoekwoorden op je pagina. Hierin de balans vinden is erg belangrijk. Sommige mensen denken “als ik maar zo vaak mogelijk het keyword in de tekst plaats zal ik daar vast op worden gevonden” FOUT.

Het is belangrijk om een juist balans te hebben

Richtlijnen voor zoekwoorddichtheid

Allereerst willen we ervoor zorgen dat we een landingspagina optimaliseren voor een bepaald zoekwoord (of zoekwoorden) waar we op gevonden willen worden. Het is dus van belang om dit zoekwoord (of zoekwoorden) terug te laten komen in je tekst.

De richtlijnen van de zoekwoord dichtheid is tussen de 2% en de 3%.

Wij vinden het makkelijk om de SEOreviewtools tool te gebruiken om pagina teksten of blog teksten te analyseren.

Je checkt hier een tekst op 3 onderdelen:

 • Pagina titel
 • Metadescription
 • Content

Onderaan de pagina kan je makkelijk analyseren of je tekst aan bepaalde eisen voldoet zoals de zoekwoord dichtheid.

Als je de zoekwoorden op je pagina of blogpost wilt analyseren kan je ook de Smartseotools tool of de WStools tool gebruiken

Overmatig gebruik van zoekwoorden

(keyword stuffing)

Wanneer je zoekwoorden te vaak in teksten voor laat komen creëer je overmatig gebruik van zoekwoorden. Het kan erg averechts werken wanneer je zoekwoorden te vaak laat voorkomen in teksten.

Je wilt namelijk niet dat je tekst als spam overkomt! Allemaal niet voor Google.

Heb je nu een stuk tekst geschreven waar het keyword veel vaker in voor komt? Probeer enkele synoniemen te vinden. Gebruik hierbij synoniemen die ook interessant zijn om op te ranken.

Voor inspiratie kan je kijken op:

Long tail zoekwoorden

Dankzij het gebruik van longtail zoekwoorden kan je content optimaliseren voor erg specifieke zoektermen. Denk hierbij aan zoektermen die meerdere zoekwoorden bevatten zoals “google ads specialist in Amsterdam”.

Waarom long-tail zoekwoorden?

Online giganten met de hoogste domein en pagina autoriteit zijn lastig om tegenop te vechten voor sommige mkb’ers of bedrijven die net beginne met het strategisch inzetten van SEO. Je kan door te focussen op long-tail zoekwoorden specifieke teksten schrijven.

Als je long-tail zoekwoorden strategisch inzet en een goed funnel uitwerkt kun je mensen aantrekken die naar erg specifieke informatie opzoek zijn. Hierbij kun je zoektermen van 3-5 zoekwoorden gebruiken die erg specifiek zijn. Houd er wel rekening mee dat er meestal een laag zoekvolume zit op long-tail zoekwoorden.

Bijv: Online marketing bureau in Amsterdam

Slim inzetten van long-tail zoekwoorden

Je kan met long-tail zoekwoorden erg veel spelen. Denk dus ook strategisch na over hoe je wilt gaan ranken. denk bijvoorbeeld aan verschillende combinaties:

 • Producten (aankoop op website): prijzen, kleuren, maten, variaties.
 • Inspelen op vragen: “wie, wat, waar, waarom, hoe?
 • Vergelijkingen: beste, review, ervaring.
 • Locatie: land, provincie, stad, buurt.

Voor leuke inspiratie van long-tail zoekwoorden raad ik aan om Answer the public te gebruiken.

Optimaliseren voor meerdere zoekwoorden

Natuurlijk is het ook mogelijk om een tekst te optimaliseren op meerdere zoekwoorden.

Wanneer je een lange pagina hebt geeft een synoniem of een andere gerelateerd zoekwoord je meer mogelijkheden om een pakkende en unieke tekst te schrijven.

Dankzij de variatie in de woordkeuze kan je weer je creativiteit op hol laten slaan.

Let wel op! Mogelijk kan het juist goed zijn om een tekst vanuit een andere invalshoek te schrijven en voor het specifieke synoniem te optimaliseren. Doe hierbij een zoekwoorden volume onderzoek.

Meta-omschrijving

De meta beschrijving is de tekst hoe je pagina wordt vertoond in Google:

Chase Marketing Meta omschrijving
Chase Marketing Meta omschrijving

Wanneer iemand  zoekt op het zoekwoord “Chase Marketing” worden de onderdelen die je hebt ingetypt in google dikgedrukt in de metabeschrijving. Als je de meta beschrijving dus goed laat aansluiten op je focus zoekwoord zal je meta beschrijving meer opvallen. Dit verhoogd uiteraard de click trought rate. (lees meer over de metabeschrijving))

Doe goed onderzoek

“Een goed begin is het halve werk.”

Je kan nog zo’n leuke tekst gaan schrijven, veel mooie synoniemen hebben gebruikt, je zoekwoord dichtheid perfect afstemmen en de meta omschrijving top hebben geschreven. Maar als er geen zoekvolume op het zoekwoord zit ga je alsnog geen bezoekers aantrekken.

Dit zou toch zonde zijn?

Doe altijd vooraf een goed zoekwoorden onderzoek en check of er zoekvolume zit op de zoekwoorden die jij wilt targeten. De zoekwoordplanner van Google geeft prachtig inzichten in zoekvolumes, zoekwoord trends en de concurrentie van zoekwoorden.

Bij Chase Marketing volgen we veel cursussen, blogs en webinars. Daarnaast doen we dagelijks weer nieuwe inzichten op door middel van het uitvoeren van online marketing werkzaamheden. Deze kennis delen we graag!

Heb je specifieke onderdelen waarover je meer wilt weten? Stuur een mailtje en we schrijven er graag een blog over.

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende review

Krijg direct inzicht in de groeipotentie van jouw organisatie en hoe de concurrentie het doet. We maken een actieplan op maat, gebaseerd op jouw doelstelling met een voorstel om jouw organisatie te helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende review

Krijg direct inzicht in de groeipotentie van jouw organisatie en hoe de concurrentie het doet. We maken een actieplan op maat, gebaseerd op jouw doelstelling met een voorstel om jouw organisatie te helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.