Google Analytics 4: de voordelen op een rijtje

Google Analytics 4 is gearriveerd! Wij hebben, speciaal voor jullie, de grootste voordelen van deze nieuwe versie op een rijtje gezet.
Inhoud

Google Analytics 4 is de nieuwste versie van Google Analytics en daarbij op lange termijn de vervanger van Universal Analytics (UA). In een veranderende digitale wereld gaat ook Google meer focus leggen op de manier van meten. Deze verandering heeft Google in gang gezet om mobiele applicatie-data en websitedata in één overzicht te krijgen.

De nieuwe manier van meten

De grootste verandering ten opzichte van de oude Universal Analytics is de manier van meten. Universal Analytics (UA) meet de data via sessies en gebruikersdata. Daarbij wordt deze data verzameld via cookies die op websites staan of uit de browserinstellingen. Deze manier van meten werkt goed voor websites, maar niet voor mobiele apps. Dat komt doordat mobiele apps vaak als websites met maar één pagina worden gezien. In een online wereld waar mobiele gebruikers en apps steeds groter worden, voelde Google de urgentie om een nieuw analyse model te ontwikkelen: Google Analytics 4.

De grootste voordelen van Google Analytics 4 (GA4)

GA4 is het nieuwe event-driven datamodel van Google. In plaats van het meten van sessies en gebruikersdata, meet GA4 voornamelijk events. Hierdoor verschuift de focus van het meten van sessies naar het meten van de gebeurtenissen.

Cross domain Tracking

Cross-domain tracking is een term die we gebruiken om het bijhouden van meerdere domeinen in een enkele Google Analytics property te beschrijven.
In makkelijke termen: Een sessie op twee gerelateerde sites worden als één sessie beschouwd. Dit is vooral handig als je een website met een aparte webshop of een app hebt. Zo kun je inzichtelijk maken welk kanaal de nieuwe klanten binnen haalt.

Google Analytics 4 maakt het mogelijk om dit zelf in te stellen en de data van diverse kanalen met elkaar te combineren.

Toepassen van Machine Learning en Artificial Intelligence

Een tweede belangrijk punt is dat GA4 Artificial Intelligence toepast. Door de grotere inzet van Artificial Intelligence zal Google Analytics 4 naast het verzamelen van data ook meer voorspellingen kunnen doen. De gebeurtenissen die worden gemeten worden in een tijdlijn neergezet. Op basis van de verzamelde gebeurtenissen maakt Google Analytics een voorspelling of de bezoeker nog terug zal komen.
Daarbij geldt ook dat de historische data uit Universal Analytics niet wordt overgenomen in GA4. Uiteraard kan je de nieuwe GA4 property naast je huidige UA property blijven lopen. Zo kun je alvast data verzamelen en gevoel krijgen bij de nieuwe functionaliteiten en indelingen, maar kun je gewoon gebruik blijven maken van UA.

AVG proof meten

De laatste jaren wordt er steeds meer waarde aan de privacy van de bezoeker gehecht. Momenteel vinden er altijd nog veel veranderingen in cookies, privacy policies en browser update plaats waardoor het meetbaar maken van data steeds lastiger wordt. GA4 maakt het mogelijk om inzicht in data en doelgroepen te krijgen, zonder daar unieke ID’s aan te hangen.

Moet ik Google Analytics 4 gaan installeren?

JA! Door GA4 alvast te installeren kan Google beginnen met het verzamelen van data, zodat je in de toekomst beter data kan vergelijken. Daarnaast is het goed om alvast te wennen aan de nieuwe indelingen en functionaliteiten van Google Analytics 4.
Lees de volledige introductie van Google Analytics 4 hier.

Hoe installeer ik Google Analytics 4?

Voor het installeren van de nieuwe Google Analytics hoef je de Universal analytics niet te verwijderen. Je maakt een geheel nieuw property aan voor Google Analytics 4. Google weet dat dit voor veel marketeers een ingrijpende verandering is. Daarom hebben ze een installatie hulp opgezet die je kunt vinden in het account van Universal Analytics. Navigeer naar het beheer van je Universal Analytics property en klik onder property op “instelassistent voor GA4”. Vervolgens doorloop je het stappenplan van deze instelassistent.

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende review

Krijg direct inzicht in de groeipotentie van jouw organisatie en hoe de concurrentie het doet. We maken een actieplan op maat, gebaseerd op jouw doelstelling met een voorstel om jouw organisatie te helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende review

Krijg direct inzicht in de groeipotentie van jouw organisatie en hoe de concurrentie het doet. We maken een actieplan op maat, gebaseerd op jouw doelstelling met een voorstel om jouw organisatie te helpen.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.