Wat zijn long tail zoekwoorden en wat zijn de voordelen?

In deze blog leggen wij je uit wat long tail zoekwoorden zijn en wat de voordelen zijn van deze lange zoekwooren
Inhoud

Misschien heb je er wel eens van gehoord: long tail zoekwoorden. Maar wat zijn het eigenlijk en waarom worden ze zo vaak benoemd? In deze blog leggen wij je haarfijn uit wat de lange zoektermen zijn en waarom jij ze moet gebruiken voor online marketing. Ook leggen we je de voordelen uit en benoemen wij het verschil tussen long tail zoekwoorden en short tail zoekwoorden.

Long tail of short tail zoekwoorden?

Long tail zoekwoorden zijn zoektermen die specifiek en uitgebreid zijn en vaak minder gezocht worden dan korte, algemene zoekwoorden. Ze worden long tail genoemd omdat ze een lange staart van specifieke zoektermen vormen, in plaats van één kort algemeen zoekwoord. In tegenstelling tot korte en algemene zoekwoorden die vaak concurreren met veel andere websites voor de topposities in de zoekresultaten, kunnen long tail zoekwoorden een manier zijn om specifieke doelgroepen te bereiken. Hierdoor zal je minder concurrentie hebben in de topposities van Google.

Long tail zoekwoorden

Naast long tail zijn er dus ook short tail zoekwoorden, dit zijn minder specifieke en dus kleinere (algemene) zoekwoorden. Het zoekwoord ‘sneakers’ is een mooi voorbeeld. Het korte zoekwoord is heel algemeen en klein. In plaats van ‘sneakers’, zoekt iemand bijvoorbeeld naar ‘blauwe Nike sneakers kopen’. Dit is een long tail zoekwoord omdat het specifieker en uitgebreider is dan het algemene zoekwoord ‘sneakers’.

In SEO tools zoals Ahrefs of SEMrush zul je zien dat de langere zoekwoorden over aanzienlijk minder zoekvolume beschikken, dit schrikt veel mensen af. Maar juist hier liggen kansen om een specifieke vraag te beantwoorden en een gerichte doelgroep aan te spreken.

long tail zoekwoord voorbeeld

Voordelen van long tail zoekwoorden

Er zijn verschillende redenen om gebruik te maken van long tail zoekwoorden:

  1. Ze zijn specifieker: De langere en specifiekere zoekwoorden kunnen helpen om beter afgestemde zoekresultaten te geven voor de zoekopdrachten van gebruikers. Dit kan weer leiden tot gerichter verkeer op je website en het aanspreken van doelgroepen die zich al verder in de marketing funnel bevinden. Dit zal in de meeste gevallen zorgen voor hogere conversie en een lagere bounce rate.
  2. Long tail zoekwoorden hebben minder concurrentie: omdat long tail zoekwoorden minder populair zijn, zijn er vaak minder websites die op deze zoekwoorden concurreren. Dit kan betekenen dat je een betere kans hebt op hoge zoekposities voor deze zoektermen.
  3. Ze kunnen helpen om beter afgestemde content te maken: door het gebruik van de lange zoektermen kun je specifieke onderwerpen identificeren die je doelgroep interesseren. Dit kan helpen om beter afgestemde content te maken die aansluit bij de behoeften en interesses van de doelgroep.
  4. Ze kunnen leiden tot langere sessies op de website: omdat long tail zoekwoorden specifieker zijn, kan dit betekenen dat gebruikers die deze zoektermen gebruiken geïnteresseerd zijn in het onderwerp en langer op je website blijven om meer informatie te verkrijgen. Dit kan leiden tot langere sessies op de website en een lagere bounce rate, of een hoger betrokkenheidspercentage bij gebruik van GA4.

Het is belangrijk om te onthouden dat het gebruik van long tail zoekwoorden alleen effectief is als de zoektermen relevant zijn voor de doelgroep, en aansluiten bij hun behoeften en interesses. Het is daarom belangrijk om tijd te investeren in het onderzoeken van de zoektermen die jde doelgroep gebruikt en om deze te integreren in je online marketingstrategie.

In samenvatting zijn de lange zoektermen een nuttige aanvulling op een online marketingstrategie omdat ze specifieker zijn, minder concurrentie hebben, kunnen helpen om beter afgestemde content te maken en kunnen leiden tot langere sessies op de website. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de juiste long tail zoekwoorden gebruikt worden, zoekwoorden die aansluiten bij de behoeften en interesses van de doelgroep.
Op zoek naar relevante zoekwoorden?

Ben jij op zoek naar relevante zoekwoorden om de juiste doelgroep aan te spreken?

Wij helpen je graag. Chase Marketing is onder andere gespecialiseerd in SEO en SEA waar long tail zoekwoorden goed van toepassing zijn. Wij zorgen voor de juiste online marketing strategie voor jouw bedrijf! Neem gerust contact met ons op of vraag een gratis review aan!

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.