De technische kant van redirects: HTTP-requests uitgelegd

De technische kant van redirects: HTTP-requests uitgelegd

Redirects lijken simpel: je stuurt iemand door van pagina A naar pagina B. Maar achter de schermen gebeurt er veel meer. HTTP-requests, POST- en GET-methodes, en het htaccess-bestand spelen allemaal een rol. In deze blog leggen we uit hoe het allemaal werkt en waarom die technische kant zo belangrijk is. Geen zorgen, we houden het begrijpelijk (en misschien zelfs een beetje leuk). Wil je eerst weten hoe redirects werken en wanneer je welke gebruikt? Check dan onze blog: wat is een redirect.

Vrijblijvende performance analyse

Inhoudsopgave

Gratis tips & inspiratie

Wordt periodiek op de hoogte gehouden over online marketing!

Naam
Emailadres
Ik ontvang graag inspiratie

Het is gelukt!

Je aanmelding is succesvol gelukt.

Wij zullen je periodiek op de hoogte houden van online marketing tips en zullen je  inspiratie opsturen.

Bekijk hieronder direct onze e-books.

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sparren over dit onderwerp?

Laat deze kans niet liggen en neem contact op voor een vrijblijvende performance analyse!

Wat zijn HTTP-requests?

HTTP-requests zijn de manier waarop je browser en server met elkaar communiceren, wat belangrijk is bij het gebruik van redirects. Dit gebeurt elke keer als je een website opent, een formulier invult of gegevens verstuurt. De browser stuurt een verzoek naar de server, en die stuurt een antwoord terug.

De twee meest gebruikte soorten verzoeken zijn:

  • GET-requests: Deze vragen data op van de server, zoals het laden van een webpagina. GET-verzoeken zijn zichtbaar in de adresbalk en worden vaak gebruikt voor acties die geen gevoelige informatie bevatten, zoals het opvragen van een productpagina.
  • POST-requests: Deze sturen data naar de server, zoals wanneer je een formulier invult of een bestand uploadt. POST-verzoeken zijn niet zichtbaar in de adresbalk en worden gebruikt voor gevoelige of persoonlijke informatie, zoals wachtwoorden of bestellingen.

In deze blog richten we ons op GET en POST, omdat deze de meeste invloed hebben op hoe redirects worden verwerkt.

Wat is een GET request?

Een GET-request is een van de meest gebruikte HTTP-methoden. Het wordt gebruikt om data van de server op te halen, zoals tekst, afbeeldingen of een complete webpagina.

  • Kenmerken van GET-verzoeken:some text
    • De data wordt in de URL meegegeven (zichtbaar in de adresbalk).
    • GET is ideaal voor acties die geen gevoelige informatie bevatten, zoals het opvragen van een productpagina.
    • Je kunt GET-URL’s bookmarken en delen.

Een nadeel van GET-verzoeken is dat ze minder geschikt zijn voor het verzenden van gevoelige informatie, omdat de gegevens in de URL zichtbaar blijven.

Wat is een POST request?

Een POST-request stuurt data naar de server. Dit is wat er gebeurt als je een formulier invult en op verzenden klikt. POST wordt vaak gebruikt voor acties waarbij je gegevens moet doorsturen die niet zichtbaar mogen zijn, zoals wachtwoorden of betaalgegevens.

  • Kenmerken van POST-verzoeken:some text
    • Data wordt in de body van het verzoek meegestuurd, en is niet zichtbaar in de URL.
    • POST is ideaal voor acties waarbij je iets aanpast of toevoegt, zoals het aanmaken van een account.
    • POST-verzoeken kun je niet bookmarken of delen.

POST is veiliger dan GET omdat gevoelige informatie niet in de URL staat.

Redirects en HTTP-requests

Redirects hebben directe invloed op hoe HTTP-requests worden verwerkt. Bij het instellen van een redirect moet je rekening houden met de methode die je gebruikt, omdat dit gevolgen kan hebben voor de gegevensoverdracht.

Hoe gaan verschillende redirect-types om met HTTP-methoden?

  • 301 & 302 redirects: Deze veranderen POST-verzoeken vaak in GET-verzoeken. Dit kan leiden tot dataverlies, vooral bij gevoelige processen zoals formulieren of transacties.
  • 307 & 308 redirects: Deze behouden de oorspronkelijke HTTP-methode, wat betekent dat POST-verzoeken intact blijven. Dit maakt ze betrouwbaarder voor complexe toepassingen.

Veelvoorkomende problemen met redirects

Het goed instellen van redirects voorkomt problemen zoals:

  • Redirect chains: Dit gebeurt wanneer meerdere redirects achter elkaar worden geplaatst. Dit vertraagt je website en verwart zoekmachines.
  • Redirect loops: Een eindeloze cyclus van redirects waardoor bezoekers je site niet kunnen bereiken.

Tools zoals Screaming Frog helpen je deze problemen snel te detecteren en op te lossen.

Waarom het begrijpen van redirects belangrijk is voor je website

Het begrijpen van de technische kant van redirects helpt je fouten te voorkomen en je website soepel te laten draaien. Daarnaast behoud je je SEO-prestaties en verbeter je de gebruikerservaring.

Conclusie: Hoe je redirects slim en veilig toepast

Achter een simpele redirect schuilt een complex proces. Door de technische kant te begrijpen, kun je redirects slim en veilig toepassen. Of het nu gaat om basisredirects of complexe situaties, kennis van HTTP-methodes en htaccess geeft je een voorsprong. Wil je meer weten over de soorten redirects en hun toepassingen? Check onze blogs over 301 en 302 redirects en 307 en 308 redirects.

Vaak gelezen en bekeken

Chase wordt gevormd door gepassioneerde mensen.

307 redirects en 308 redirects: de moderne redirects
Blog
SEO

307 redirects en 308 redirects: de moderne redirects

Redirects, je kent waarschijnlijk de bekende 301 en 302 varianten ervan al. Maar wist je dat er ook modernere (veiligere) oplossingen zijn? Dit zijn de 307 en 308 redirects. Ze zijn speciaal ontworpen voor complexere situaties waar de 301 en 302 misschien tekortschieten. In deze blog leggen we uit waarom deze varianten zijn ontwikkeld, wat ze uniek maakt en wanneer je ze gebruikt. Benieuwd naar de basis? Check eerst onze blog over 301 en 302 redirects en wat is een redirect.

301 vs 302 Redirects: het verschil en wanneer gebruik je ze?
Blog
SEO

301 vs 302 Redirects: het verschil en wanneer gebruik je ze?

Stel je voor: je hebt een feestje georganiseerd, maar je besluit last-minute de locatie te veranderen. Wat doe je? Je stuurt iedereen een bericht om te laten weten waar ze nu heen moeten. Dat is precies wat een redirect voor je website doet. Redirects zijn een belangrijk onderdeel van je websitebeheer. Ze zorgen ervoor dat bezoekers en zoekmachines altijd bij de juiste pagina uitkomen, zelfs wanneer een URL is veranderd of tijdelijk niet beschikbaar is. 

Maar niet alle redirects zijn hetzelfde. In deze blog bespreken we twee veelgebruikte soorten: de 301 redirect en de 302 redirect. Je leert wat het zijn, hoe je deze redirects effectief gebruikt, en waarom het kiezen van de juiste redirect cruciaal is. Wil je eerst meer weten over wat redirects precies zijn? Lees dan onze blog: wat is een redirect. Voor technische details zoals HTTP-methoden en het gebruik van het htaccess-bestand, kun je terecht in onze blog over de technische kant van redirects.

Wat is een redirect?
Blog
SEO

Wat is een redirect?

Wanneer je een website beheert, kom je vroeg of laat in aanraking met redirects. Deze onmisbare tool zorgt ervoor dat bezoekers en zoekmachines netjes worden doorgestuurd naar de juiste plek wanneer een URL verandert. Het voorkomt frustratie, verloren bezoekers en zelfs negatieve gevolgen voor je SEO.

Maar wat is een redirect nu precies? Waarom zijn ze zo belangrijk? En hoe stel je ze in binnen populaire contentmanagementsystemen zoals WordPress, Lightspeed en Shopify? In deze blog gaan we het stap voor stap uitleggen, inclusief veelvoorkomende fouten en handige tools.

Maurits Heringa Oprichter Chase Marketing
Brian de Mijttenaere, Mede-eigenaar en online strateeg bij Chase Marketing
Jennifer Daarnhouwer, Head of SEO bij Chase Marketing

Vrijblijvende performance analyse

Jouw doel. Onze strategie.

Naam*
Bedrijfsnaam
Telefoon*
Email*
Iets over je situatie
Maurits Heringa Oprichter Chase Marketing
Brian de Mijttenaere, Mede-eigenaar en online strateeg bij Chase Marketing
Jennifer Daarnhouwer, Head of SEO bij Chase Marketing
Start jouw performance analyse

Bedankt voor je aanvraag

In het kort

De kennismaking

Tijdens het intakegesprek kijken we samen of er een goede match is tussen jouw behoeften en onze expertise.

De performance analyse

Wij duiken in de huidige fase van je bedrijf, concurrenten en de markt. Analyseren kanalen en komen met een hands-on aanpak.

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Gratis tips & inspiratie

Geheel gratis, omdat we vinden dat je kennis deelt.

Let’s talk

Met slimme strategieën, veel kennis en een flinke dosis doorzettingsvermogen zorgen.