Inhoudsopgave
Sparren over dit onderwerp?
Laat deze kans niet liggen en neem contact op voor een vrijblijvende performance analyse!
Wat is een canonical tag?
Een canonical tag (rel = canonical) is een stukje HTML-code dat Google helpt om een bepaalde pagina te rangschikken uit een groep van vergelijkbare/duplicaat pagina's. De code heeft twee belangrijke componenten, namelijk.:
- rel="canonical
- "href="URL"link rel="canonical
"rel" betekent relatie
Daarom definiëren we de relatie van de link als canoniek. href = "URL" href vertelt de bestemming van de link. Hier zet je de URL waarvan je wilt dat Google hem indexeert en rangschikt. De tag moet altijd in de head-sectie van de pagina worden geplaatst.
Wanneer gebruik je een canonical tag?
We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je hebt in je website verschillende pagina’s met dezelfde inhoud, zoals:
- www.chasemarketing.nl/seo
- www.chasemarketing.nl/zoekmachine
- www.chasemarketing.nl/seo/zoekmachine
In dit voorbeeld zouden de pagina's vergelijkbare inhoud of duplicaten zijn van elkaar.
Het hebben van meerdere pagina’s met dezelfde content kan Google in verwarring brengen over:
- Welke versie van een pagina te indexeren (ze zullen er maar één indexeren!)
- Welke versie van een pagina moet worden gerangschikt voor relevante zoekopdrachten.
- Of de "link juice" moet worden gegeven aan één pagina of verdelen over meerdere pagina’s.
Om Google te laten begrijpen welke URL de meeste waarde heeft stel je een canonical tag in.

De voordelen van een Canonical tag
De canonical tag kent meerdere voordelen. We hebben ze hieronder op een rijtje gezet.
- Bespaart crawl budget
- Juiste toewijzing van Link Juice
- Zorgt ervoor dat relevante URL's ranken voor zoekopdrachten
- Canonical tags maken Google's werk gemakkelijk
Bespaart crawl budget
Door het specificeren van een canonical tag, geef je Google aan welke URL te indexeren en te ranken van de verschillende versies van de pagina. Dit bespaart kostbare tijd voor crawler. De crawler hoeft geen tijd te verspillen aan het crawlen van pagina's die gecanoniseerd zijn. Op deze manier kan de crawler andere belangrijke URL's en inhoud op jouw website bereiken en het bespaart je crawl budget.
Juiste toewijzing van Link Juice
Het gebruik van canonical tags zorgt ervoor dat de link juice wordt doorgegeven aan de juiste versie van de pagina. Als je verschillende pagina's met vergelijkbare inhoud heeft, verdeeld Google het link juice gelijkmatig over al deze pagina's. Door een canonical tag op te geven, geef je zelf aan welke versie van de pagina belangrijk is. Google volgt dit meestal, tenzij er tegenstrijdige signalen zijn. Google geeft dan al de link juice door aan de belangrijke pagina, en negeert alle dubbele pagina's. Dit zorgt ervoor dat er een juiste toewijzing van link juice op jouw website is. Hierdoor gaat de kracht van de link niet verloren.

Zorgt ervoor dat relevante URL's ranken voor zoekopdrachten
Canonical tags helpen ervoor te zorgen dat relevante URL's ranken voor zoekwoorden. Vaak zien we dat twee URL's van een website tegen elkaar concurreren voor hetzelfde trefwoord in de zoekmachines. Door rel=canonical te gebruiken, kun je deze situatie vermijden. Zorg ervoor dat je de juiste canonieke URL opgeeft die Google moet indexeren en rangschikken in de canonieke tag HTML-code.
Canonical tags maken Google's werk gemakkelijk
Als je een grote website hebt met talloze URL's, wordt het vervelend voor Google om al deze URL's te crawlen. In combinatie met de verwarring van dubbele pagina's en verschillende variaties van dezelfde pagina, zal Google het moeilijk hebben om deze URL's te crawlen en te indexeren. Om Google's werk gemakkelijk te maken moet je de juiste canonieke tags op alle pagina's specificeren. Dit zorgt ervoor dat Google de juiste pagina's crawlt en indexeert.
De self-reference canonical tag
Naast de canonical tag voor meerdere pagina’s is er ook een self-reference canonical tag. Een self-referencing canonical tag verwijst naar de pagina zelf. Google raadt aan om deze standaard toe te voegen aan elke pagina, zelfs als er geen duplicaten zijn. Zo geef je consistent aan wat de voorkeursversie is, en voorkom je verwarring bij bijvoorbeeld UTM-parameters of syndication. Google beveelt aan om self-reference canonical tags op alle pagina’s te plaatsen. Goed om te weten is dat SEO plugins van een WordPress website dit automatisch al instellen als je een nieuwe pagina aanmaakt.
Wat is een cross-domain canonical tag?
Een canonical tag die wordt gegeven aan een pagina die niet op jouw domein staat, maar inhoud heeft die vergelijkbaar is met een pagina op jouw website, wordt een cross-domain canonical tag genoemd. Deze regel vertelt Google dat het hoofdartikel op website A staat en het artikel op website B een duplicaat is.
Heb ik de canonical tag juist ingesteld?
Dit kun je controleren door in de paginabron van de website te kijken (rechtermuisknop → paginabron weergeven). Daarnaast kun je via verschillende SEO-tools meten of je de canonical tag juist hebt ingesteld op elke pagina. Daarnaast zijn er verschillende SEO-tools, waaronder Ahrefs, die fouten in het gebruik van canonical tags opsporen. Welke fouten het vaakst voorkomen en hoe je deze oplost, lees je hier.
Veelgemaakte fouten bij canonical tags
Canonical tags zijn krachtig, maar alleen als ze correct worden ingezet. In de praktijk zien we dat ze regelmatig verkeerd worden toegepast, wat juist kan leiden tot verlies van rankings of indexatieproblemen. Hieronder lichten we de meest voorkomende fouten toe:
Canonical verwijst naar een niet-bestaande of irrelevante pagina
Een canonical tag die verwijst naar een URL die een 404-pagina oplevert of inhoudelijk niet overeenkomt met de huidige pagina, kan Google op het verkeerde been zetten. Dit kan ertoe leiden dat de verkeerde pagina wordt geïndexeerd of helemaal geen pagina wordt geïndexeerd.
Canonical gecombineerd met noindex
Het komt voor dat pagina’s zowel een canonical tag als een noindex-tag bevatten. Dit zorgt voor verwarring: je vraagt Google om de pagina niet te indexeren, maar tegelijkertijd geef je aan dat deze de canonieke versie is. Google negeert in veel gevallen dan de canonical, of de pagina wordt überhaupt uitgesloten van de index.
Geen canonical op belangrijke SEO-pagina’s
Het is niet altijd problematisch als een pagina geen canonical tag heeft, Google is doorgaans goed in staat om zelf te bepalen welke versie van een pagina als canoniek moet worden beschouwd. Toch kan het ontbreken van een canonical tag wél tot problemen leiden. Zeker wanneer er meerdere (bijna) identieke versies van een pagina bestaan, zoals bij filteropties, sorteerinstellingen of URL's met UTM-parameters. Ook bij internationale websites waar hreflang wordt gebruikt, verwacht Google per taalversie een self-referencing canonical tag. En bij grotere websites helpt het toevoegen van canonicals om het crawl budget efficiënt te gebruiken.
In al deze gevallen kan het ontbreken van een canonical zorgen voor interne concurrentie, verspreide linkwaarde en verwarring bij indexatie. Daarom is het aan te raden om canonical tags in te zetten. Dus ook op unieke, belangrijke SEO-pagina’s.
Canonical verwijst naar een paginavariant met parameters
Wanneer je bijvoorbeeld "?sort=popularity" of "?utm_source=" meegeeft in je canonical tag, loop je het risico dat Google deze als aparte URL ziet. Canonical tags moeten altijd naar de ‘schone’, primaire URL verwijzen.
Canonicals in combinatie met hreflang verkeerd toegepast
Bij internationale websites met hreflang-tags moet je ervoor zorgen dat de canonical tag per taalversie naar zichzelf verwijst, niet naar een andere taalversie. Anders ondermijn je de hreflang-structuur en kan Google de verkeerde pagina voor een markt tonen.
Conclusie
De canonical tag is een relatief eenvoudige toevoeging, maar met een grote impact op hoe Google je site begrijpt en indexeert. Door canonical tags correct en consistent in te zetten, voorkom je duplicate content, verspil je geen crawl budget en maximaliseer je de SEO-waarde van je pagina’s.

Vaak gelezen en bekeken
Chase wordt gevormd door gepassioneerde mensen.

Google Marketing Live 2025: zo verandert marketing in het AI-tijdperk
AI is geen hype meer. Het is de nieuwe realiteit van digitale marketing. Tijdens Google Marketing Live 2025 werd duidelijk dat adverteren fundamenteel verandert.

Hoe schrijf je een SEO-blog met behulp van AI?
AI is populair en SEO blijft een basis voor online zichtbaarheid. Combineer die twee op de juiste manier en je maakt content die presteert. In deze blog leggen we stap voor stap uit hoe je AI inzet voor het schrijven van effectieve SEO-blogs. Geen algemene tips, maar een praktische aanpak die werkt.

Hoe optimaliseer je voor AI Overviews?
AI Overviews zijn in Nederland. In onze vorige blog over AI overviews naar Nederland legden we uit wat deze AI-gegenereerde zoekresultaten precies zijn, waarom ze relevant zijn voor de Nederlandse markt en wat je strategisch kunt doen om je voor te bereiden. Tijd om een stap verder te gaan: hoe zorg je er concreet voor dat jouw content straks opvalt in deze nieuwe laag van Google?
In deze blog krijg je praktische optimalisatietips. Geen langdradige theorie, maar een concreet actieplan gebaseerd op wat we nu al weten uit internationale data en experimenten.
Gratis tips & inspiratie
Geheel gratis, omdat we vinden dat je kennis deelt.
Let’s talk
Met slimme strategieën, veel kennis en een flinke dosis doorzettingsvermogen zorgen.