Inhoud

Wanneer je een website gaat maken is het gebruik van een CMS, een Content Management Systeem, een van de beste opties. Er zijn tal van goede CMS om uit te kiezen, wij raden in de meeste gevallen WordPress of Shopify aan, afhankelijk van het type website dat je wilt gaan bouwen natuurlijk. Wij vinden het zeer prettig om in een WordPress website te werken, WordPress geeft je veel ondersteunende plug-ins die het je een stuk makkelijker kunnen maken. Moet je natuurlijk wel weten hoe je deze optimaal kan gebruiken. Het belangrijkste is dat als je een website maakt die vervolgens ook vindbaar is. Dat is waar SEO, Search Engine Optimization, om de hoek komt kijken. SEO is de sleutel tot het vergroten van je zichtbaarheid in zoekmachines, terwijl WordPress een krachtig platform is om je online aanwezigheid op te bouwen en te beheren.

Dit artikel duikt dieper in het samenspel tussen SEO en WordPress, en biedt inzichten en tips over hoe je je website kunt optimaliseren voor zoekmachines om zo je online succes te vergroten. We gaan je van begin tot eind begeleiden in het opbouwen van jouw website, dus lees vooral verder.

De opbouw van je URL

Bij de opbouw van je website is het belangrijk om aan verschillende dingen te denken wat betreft je URL-structuur. Denk hierbij aan een SSL-code, een www. structuur en de permalink structuur.

SSL-code

SSL staat voor Secrure Sockets Layer, het is een protocol dat wordt gebruikt om de beveiliging van gegevensoverdracht op internet te verbeteren. Het geeft dus een bepaalde status aan je website die mooi en professioneel staat. Het verschil is zichtbaar doordat de URL van een website begint met https:// in plaats van http://.

Om dit te krijgen zijn er verschillende plug-ins die je via WordPress kan gebruiken. Wij raden de plugin “Really Simple SSL” aan. Volg deze stappen om deze makkelijk te installeren:

  1. Log in bij WordPress en selecteer “Plugins” > “Plugin installatie”
  2. Zoek naar “Really Simple SS”
  3. Selecteer “Installeer” en activeer de plug-in door te klikken op  “Activeer” knop
  4. Ga door naar “Instellingen” > “SSL”
  5. De informatie dat SSL nog niet is geactiveerd verschijnt. Dit kun je dan activeren door te klikken op “Ga door, activeer SSL!”
  6. Dan krijg je een bevestiging toegestuurd dat SSL is geactiveerd en de website is beveiligd.
  7. Het is altijd goed om nog even te controleren, dit kan door te kijken of in de browser nu een groen slotje komt te staan en voor het adres moet https:// staan in plaats van http://

WWW. structuur

Bij het opbouwen van je URL moet je een keuze maken of je www. voor je domein wilt zetten of niet. Het verschil zal zijn dat je website url https://www.voorbeeld wordt of https://voorbeeld wordt. Dit maakt verder niet veel uit, maar het is belangrijk dat hier door de hele website dezelfde structuur wordt gebruikt. Dit is omdat Google door het verschil denkt dat het verschillende domeinen zijn, dit wil je dus voorkomen.

Via WordPress wordt automatisch rekening gehouden met dan er 1 structuur in de website is. Jouw voorkeur kun je instellen bij “Instellingen”>”Algemeen” en dan onder de kopjes “WordPress adres (URL)” en “Site adres (URL)”.

Permalink structuur

Een permalink structuur gaat over alles wat achter de .nl of .com komt van een URL. Als je hier niets aan doet, wordt dit vaak zoiets als: /?Ab=123. Dit is niet SEO vriendelijk. Daarom is het belangrijk dat je deze instelling ook aanpast. Dit kun je doen dat het altijd hetzelfde is, zoals /jaar/maand/dag of /berichtnaam. Wij raden aan om het altijd zelf aan te passen dat je zeker weet dat de permalink optimaal SEO is. Dan kun je bijvoorbeeld ook de overkoepelende categorie erin verwerken en hem niet te lang maken. Gebruik dan variabelen zoals: %postname%, %category%, %year%, %monthnum%.

Bij WordPress kan dit worden gedaan bij: “Instellingen”>”Permalinks”. Hier kun je kiezen welke instellingen het relevantst zijn voor jouw website. Let op! Pas dit alleen helemaal in het begin aan en vervolgens niet meer. Als je dit aanpast na bijvoorbeeld een half jaar verlies je al je oude URL’s en moet je deze redirecten, dit raden wij af.

Opbouw website vormgeving

Wanneer je via WordPress een website gaat maken zijn er veel verschillende thema’s waar je uit kan kiezen, waardoor het ontwerpen je een stuk makkelijker gemaakt wordt. Je zou zelfs denken dat WordPress bijna alles voor je regelt, maar toch zijn er wat dingen waar je rekening mee moet houden zoals, welke thema’s mobielvriendelijk zijn, de opbouw van de content en de afbeeldingen en video’s.

Mobielvriendelijk websiteontwerp

Tegenwoordig is het hebben van een WordPress thema met een responsive design absoluut essentieel. De tijd waarin mensen uitsluitend via computers en laptops op internet surfen, ligt ver achter ons. Inmiddels zoeken mensen vaak via hun telefoon of tablet alles op het internet. Het is daarom van het grootste belang dat je website op al deze apparaten goed leesbaar en bruikbaar is.

Een responsive design is niet alleen cruciaal voor de gebruiksvriendelijkheid van je website, maar het heeft ook invloed op je positie in de zoekresultaten van Google. Google beloont namelijk websites die gebruiksvriendelijk zijn voor mobiele apparaten. Als je website niet mobielvriendelijk is, loop je het risico om steeds minder mobiele bezoekers te krijgen.

Bij het kiezen van een WordPress thema voor je website, is het belangrijk om te beseffen dat deze keuze niet alleen gebaseerd moet zijn op SEO-functionaliteiten. Veel SEO-functionaliteiten kunnen later worden toegevoegd met behulp van plug-ins en maatwerkoplossingen.

Als je echter de nadruk wilt leggen op SEO, overweeg dan een thema dat snel kan worden gehouden en niet te veel onnodige code met zich meebrengt.

Opbouw content: Headings

Headings zijn belangrijk voor het structureren van je content op een webpagina, maar ook voor de leesbaarheid van de website voor een zoekmachine. Er zijn zes niveaus van headings, maar in de meeste gevallen worden alleen de eerste drie veelvuldig gebruikt. Wanneer je hier gebruik van maakt, wordt er voor de zoekmachine duidelijk wat de opbouw van de tekst is en waar de pagina vooral over gaat. Het is dus belangrijk om hier via WordPress de SEO goed te optimaliseren. Als je hier meer over wilt weten kun je ook onze blog lezen over hoofdteksten markeren op een website.

  1. <h1> – Heading 1: Deze tag wordt slechts één keer per pagina gebruikt en dient voor de hoofdtitel, het “onderwerp van de pagina.” Het is het prominentste en belangrijkste element op je pagina.
  1. <h2> – Heading 2: De <h2> tag wordt gebruikt voor subonderwerpen op een pagina. Je kunt meerdere <h2> tags op één pagina hebben, en ze worden vaak gebruikt om secties of hoofdonderwerpen te benadrukken.
  1. <h3> – Heading 3: Heading 3 wordt gebruikt om verdere structuur aan te brengen binnen <h2> secties. Het helpt om subsecties of opdelingen van een <h2> onderwerp aan te geven. Het is belangrijk om te benadrukken dat je niet direct van <h1> naar <h3> zou moeten gaan zonder een <h2> ertussen, omdat dit de hiërarchie verstoort.

Hoewel <h1>, <h2>, en <h3> de meest gangbare healingsniveaus zijn, zijn er ook nog <h4>, <h5>, en <h6> beschikbaar voor nog diepere structuur. Deze zijn bijna nooit nodig.

Bij het gebruik van headings is het belangrijk om te onthouden dat ze niet alleen dienen voor visuele opmaak, maar vooral voor het organiseren van de inhoud en het duidelijk maken van de hiërarchie van informatie op je pagina. Zo begrijpt zowel je publiek als zoekmachines de structuur van je content beter. Als je een stuk tekst eerst schrijft in een programma zoals Google Docs kun je daar de headings al toepassen, wanneer je het dan kopieert in WordPress neemt die vaak deze structuur al over. Maar controleer dit wel altijd nog.

Afbeeldingen en video’s

Het optimaliseren van afbeeldingen en video’s op je WordPress website is een belangrijke stap om de prestaties en kwaliteit van je site te verbeteren. Niet alleen draagt het bij aan een betere gebruikerservaring, maar het heeft ook aanzienlijke voordelen voor SEO en de snelheid van je website. Dit hebben we ook uitgebreider uit gelegd in onze blog over strategisch afbeeldingen optimaliseren voor websites.

Bestandsnaam

Begin met het geven van een betekenisvolle en relevante bestandsnaam aan je afbeeldingen en video voordat je ze uploadt naar WordPress. Vermijd generieke namen zoals “IMG_1234.jpg” en kies in plaats daarvan een naam die direct verband houdt met de inhoud van de afbeelding. Deze wordt namelijk ook gelezen door de zoekmachine.

Alt-tekst

Voeg altijd alt-tekst toe aan je afbeeldingen of video. De alt-tekst is een beschrijving van de afbeelding en wordt gebruikt door zoekmachines om te begrijpen waar de afbeelding over gaat. Het is ook zichtbaar voor bezoekers die de afbeelding niet kunnen bekijken, bijvoorbeeld vanwege een visuele beperking of omdat de afbeelding niet is geladen. Zorg ervoor dat de alt-tekst informatief en relevant is voor de afbeelding.

Compressie

Comprimeer je afbeeldingen of video voordat je ze uploadt naar WordPress. Grote afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website vertragen, wat een negatieve invloed kan hebben op je SEO en de gebruikerservaring. Je kunt dit online doen of via een plug-in van WordPress.

Afbeeldingstype

Kies het juiste bestandstype voor elke afbeelding. Gebruik jpeg voor foto’s en afbeeldingen met veel kleurgradaties, en PNG voor afbeeldingen met transparante achtergronden of logo’s. Het juiste bestandstype kan de kwaliteit en laadtijd van de afbeelding beïnvloeden.

Door deze eenvoudige, maar effectieve tips toe te passen, kun je afbeeldingen optimaliseren voor SEO op je WordPresswebsite. Dit zal niet alleen bijdragen aan een betere gebruikerservaring en toegankelijkheid, maar ook helpen om je website hoger te laten ranken in zoekmachines. Het is een kleine moeite met grote voordelen voor je online aanwezigheid.

Meta titels en beschrijvingen

Alle top SEO plug-ins bieden je de mogelijkheid om een metatitel, metabeschrijving en focuszoekwoord toe te voegen aan elke blogpost en pagina. Het toont je ook een voorbeeld van wat gebruikers zullen zien wanneer ze je website googelen. Wij raden aan om Rank Math te gebruiken, Yoast SEO werkt ook goed.

Het schrijven van een goede meta beschrijving vergt enige aandacht. Je hebt hier 160 tekens tot je beschikking, en wij raden je aan om voorzichtig te zijn met zoekwoorden. Hoewel het slim kan zijn om je belangrijkste zoekwoord wel te vermelden, is het nog belangrijker om relevante informatie rond dat zoekwoord te gebruiken om aan de bezoekers duidelijk te maken waar jouw pagina over gaat. Je meta beschrijving dient dus om een bezoeker over te halen om op jouw site te klikken.

Daarnaast is de meta titel nog belangrijker. De zoekmachines lezen deze namelijk wel om te bepalen waar de pagina over gaat. Hier is het dus belangrijker om je zoekwoord in te vermelden. Voor de meta titel heb je ook een maximale lengte die ligt tussen de 50 en 60 tekens. Controleer altijd of de titel niet wordt afgebroken door de zoekmachine.

Linking

Voor SEO is het erg belangrijk dat er een goede linking structuur wordt opgebouwd, dus ook voor een WordPress website is het belangrijk hier rekening mee te houden. Hier gaan we meer bespreken over interne linking. Wanneer je meer over externe linking wilt weten, lees dan ook onze blog over de 5 beste linkbuilding strategieën

Interne links verwijzen naar links binnen je eigen website die de gebruiker doorverwijzen naar andere pagina’s op je site. Dit is niet alleen handig voor navigatie, maar het helpt ook zoekmachines de hiërarchie en relevantie van je content te begrijpen.

Hier zijn verschillende technieken om interne linking toe te passen voor WordPress:

Link naar gerelateerde content

Bij het opbouwen van een interne linking structuur wil je altijd voorop hebben staan dat het voor de gebruiker is. Zorg er dan ook voor dat je naar relevante artikelen of pagina’s linkt om de gebruikerservaring te verbeteren.

Gebruik beschrijvende ankerteksten

Gebruik duidelijke, informatieve ankerteksten die de inhoud van de gelinkte pagina beschrijven. Dit is uiteraard ook voor de gebruiker. Je wilt immers weten waar je heen gaat voordat je op een link klikt. Echter heeft dit ook voordelen voor SEO. Met een duidelijke ankertekst naar een pagina begrijpt een zoekmachine zoals Google dat de pagina waar naar gelinkt wordt iets te maken heeft met de ankertekst. Dat neemt de zoekmachine mee in de ranking voor die pagina.

Herzie oude content

Breng regelmatig oude blogposts of pagina’s onder de aandacht door interne links toe te voegen vanuit nieuwe content. Zo blijven deze blogs verkeer krijgen. Wel is het belangrijk dat je oude blogs ook blijft updaten dat deze content relevant blijft. 

Gebruik breadcrumbs

Om de structuur van je website visueel te verhelderen, kun je gebruikmaken van zogenaamde “breadcrumbs”, ook wel broodkruimels genoemd. Breadcrumbs bieden op een eenvoudige en duidelijke manier inzicht in de structuur van je website, waardoor bezoekers altijd weten waar ze zich bevinden. En ze dienen ook als interne linking.

De term wil zeggen dat je op je website een spoor van virtuele broodkruimels achterlaat, zoals hans en grietje alleen dan op de website. Hierdoor kan iedereen moeiteloos de weg terugvinden, zonder enig gevaar voor verdwalen. Deze breadcrumbs zie je vaak links bovenaan de pagina staan. De breadcrumbs dienen zowel de gebruiksvriendelijkheid van je website als het optimaliseren van de vindbaarheid in zoekmachines zoals Google. Via plug-ins zoals Rank Math kun je deze gemakkelijk toevoegen aan je website.

Extra tools

Naast dat WordPress voor SEO al een hele fijne tool is om je website op te bouwen is het wel essentieel om dit te combineren met plug-ins, zoals Elementor, Rank Math, en tools als Google Search Console en Bing. 

Elementor

De plug-in Elementor is een pagina bouwer voor WordPress die SEO gericht is. Het zorgt er dus voor dat het makkelijker is om de website op te zetten. Wel heb je voor Elementor zelf nog enige kennis nodig over web design en user experience omdat het geen kant-en-klare website bied maar enkel de bouwstenen.

In Elementor is zo opgezet dat het gemakkelijk wordt gemaakt op SEO toe te passen. Dit zie je terugkomen in het makkelijk aan klikken van headers. Ook werkt Elementor goed samen met Rank Math, een andere plug-in om SEO te optimaliseren.

Rank Math

Via Rank Math krijg je gemakkelijk hulp hoe je je teksten en pagina’s optimaal kan maken voor SEO. Deze tool geeft aan op welke punten Google allemaal let en wat je nog kan aanpassen om deze eisen van Google na te leven. Dit is een heldere manier om te checken of je content geheel SEO-proof is.

Wanneer je net begint met het bouwen van een website en het gebruiken van dergelijke tools is Rank Math ook makkelijk in gebruik. Wanneer je iets niet snapt, geeft deze tool altijd een link naar een blog waar ze je helpen om dat aspect van de tool beter te begrijpen.

Google Search Console

Wanneer je een nieuwe pagina hebt gemaakt met WordPress en SEO dan ben je nog niet helemaal klaar. Wanneer je een Google Search Console (GSC) koppelt aan je website kun je gelijk bij Google aangeven dat de pagina nieuw is en vragen of hij deze wilt indexeren. Zo weet Google meteen af van de nieuwe pagina, zonder deze zelf te zoeken.

Bing

Los van dat Bing niet de grootste zoekmachine is, wordt deze nog steeds gebruikt. Op verschillende apparaten staat deze zoekmachine als standaard ingesteld waardoor wij toch aanraden om je nieuwe pagina ook aan te geven bij Bing. Hier kun je hetzelfde als bij GSC de link in toevoegen en een aanvraag doen of deze geïndexeerd kan worden.

SEO voor je WordPress website uitbesteden?

Dit waren de tips om goed van start te gaan met een nieuw website via WordPress met SEO. Weliswaar zijn er nog meer dingen om rekening mee te houden om uit eindelijk dan echt goed te ranken in Google. Het is dan ook nog belangrijk dat je dit constant bij blijft houden. SEO is niet iets wat je 1 keer moet instellen. Veel bedrijven besteden het daarom uit aan een marketingbureau. Denk je na deze blog toch dat je het liever door iemand anders laat doen? Neem dan contact met ons op en we zetten graag jouw website bovenaan de zoekmachines!

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.