Strategisch afbeeldingen optimaliseren voor websites

Inhoud

Heb je een afbeelding die je wilt gaan uploaden? Of wil je de huidige afbeeldingen op je website optimaliseren? Strategisch afbeeldingen optimaliseren voor websites is een belangrijke factor voor je ranks en gebruiksvriendelijkheid. Bekijk de stappen die wij doorlopen om afbeeldingen SEO en gebruiksvriendelijk toe te voegen aan je website.

Stop! Nog niet uploaden. Want hier begint het werk al. We optimaliseren de afbeelding niet alleen online maar ook al vanaf de computer.

Het begint bij het uploaden

Wanneer je een foto upload op je website krijgt de URL van de foto de naam die jij hebt gegeven op je computer. Wanneer je dus een foto upload die je met een camera hebt gemaakt heb je de kans dat je foto DC-218367 heet.

Het is dus beter om het focuszoekwoord wat je wilt meegeven aan je pagina optimaliseert bij het benoemen van je foto. De URL van de foto komt op deze manier overeen met de overige onderdelen van je pagina.

Afbeeldingen SEO vriendelijk optimaliseren

Bij een afbeelding kan je verschillende onderdelen SEO vriendelijk optimaliseren. Google leest een afbeelding niet als een leuk plaatje wat je website opfleurt. Nee, Google leest je afbeelding als een stukje code.

Neem bijvoorbeeld de omschrijving van het logo van onze website:

Strategisch afbeeldingen optimaliseren voor websites 1

Hier staat eigenlijk:

[ caption width=”300″ id=”attachment_1029″ align=”alignnone”]<a href=”https://chasemarketing.nl/wp-content/uploads/2018/10/Chase-Marketing.png”><img src=”https://chasemarketing.nl/wp-content/uploads/2018/10/Chase-Marketing-300×80.png” width=”300″ height=”80″ alt=”Chase Marketing” class=”wp-image-1029 size-medium” /></a> Chase Marketing[/caption ]

Er zijn verschillende teksten die je kunt toevoegen om strategisch afbeeldingen te optimaliseren voor websites.

Alt teksten optimaliseren

Je alt teksten van je afbeelding is belangrijk om overeen te laten komen met je focus zoekwoord van je pagina. Je geeft, net als bij je focus zoekwoord, aan op welke term je focus wilt hebben.

Het alt-attribuut voegt SEO-waarde toe aan je website. Om deze reden wil je de juiste alt-attributen toevoegen. De alt-attribute moet relevante zoekwoorden bevatten voor de afbeeldingen op je website. Dit zal direct invloed hebben op de on-page optimalisatie van je pagina.

Daarnaast is het gebruik van alt-attributen de beste manier om je afbeelding te laten verschijnen in Google afbeeldingen en op internet.

Voorbeeld van het Chase Marketing logo:

<img src=”https://chasemarketing.nl/wp-content/uploads/2018/10/Chase-Marketing.png” alt=”Chase Marketing” id=”logo” data-height-percentage=”70″ data-actual-width=”375″ data-actual-height=”100″>

Daarnaast wordt soms de afbeelding niet in de website geladen. Dit kan door verschillende onderdelen komen. Wanneer de teksten zijn toegevoegd worden deze vertoont, zodat de lezer nog steeds het artikel goed kan doorlezen.

Wikipedia heeft een uitgebreid artikel geschreven waar dit een onderdeel van is:

“In situaties waarbij de afbeelding niet beschikbaar is voor de lezer, misschien omdat ze afbeeldingen in hun web browser hebben ingeschakeld of een schermlezer gebruiken vanwege een visuele handicap, zorgt de alternatieve tekst ervoor dat geen informatie of functionaliteit verloren gaat.”

Bron: Wikipedia

Captions van je afbeelding

De caption (of het bijschrift) van de afbeelding is de tekst die bij de afbeelding op de pagina hoort. Er staat vaak onder een afbeelding een onderschrift wat dient als beschrijvende tekst van een afbeelding.

Waarom zijn onderschriften belangrijk voor SEO? Omdat mensen ze gebruiken bij het scannen van een artikel. Mensen hebben de neiging om koppen, afbeeldingen en bijschriften te scannen terwijl ze een webpagina scannen.

De grootte van een afbeelding optimaliseren
De snelheid van je website optimaliseren is een unaniem onderdeel. Wanneer je een slome website hebt klikken mensen al weg voordat ze überhaupt je website hebben geladen.

Afbeeldingen Bijsnijden

Het begint allemaal bij de juiste afmeting uploaden op je website. Voor elk onderdeel waar je een afbeelding wilt gaat neerzetten op je website heb je een andere afmeting nodig.

Bij een Apple Macbook Pro 15 inch is de ondersteunde geschaalde resolutie 1920 x 1200. Dit houdt dus in dat het scherm 1920 pixels breed is. Om ook voor grotere schermen een mooie resolutie van je foto te hebben uploaden wij volle breedte foto’s dan ook 1920 pixels breed.

Het beste is om via Photoshop je afbeeldingen foto’s te optimaliseren en ze vervolgens op te slaan voor web of als jpg. Zo krijg je kleine bestanden. Daarnaast is de Fotor.com  editor een makkelijke tool om afbeeldingen online bij te snijden.

Bekijk goed hoe groot het aantal pixels is van het onderdeel waar je een afbeelding wilt gaan uploaden. Je wilt namelijk niet bij een thumbnail van een product 1920 pixels uploaden. Dit gaan namelijk weer ten koste van de grootte en is onnodig.

Afbeeldingen Comprimeren

Wanneer je afbeelding het juiste formaat heeft kan je nog de laatste boost geven aan je afbeelding door hem te comprimeren voordat je hem gaat uploaden. Op deze manier kan je de grootte van de afbeelding optimaliseren.

Via de Compressor.io tool is het makkelijk om online je afbeelding te comprimeren. Ook geeft deze tool het percentage aan hoeveel kleiner het bestand is geworden.

Afbeeldingen Comprimeren
Afbeeldingen comprimeren voor websites

Bron: compressor.io

Daarnaast zijn er voor website ook veel plugins waarmee je afbeeldingen kan comprimeren.

Geef wel weer de juiste naam aan je foto!

Gebruik van unieke afbeeldingen

Je wilt natuurlijk een unieke website op het internet hebben. Het is daarom belangrijk om geen gebruik te maken van Stock afbeeldingen. Deze afbeeldingen worden door veel andere website ook gebruikt.

Structured data voor afbeeldingen

Door gestructureerde gegevens aan je pagina’s toe te voegen kunnen zoekmachines je afbeeldingen als rich snippets weergeven.

Hoewel Google zegt dat gestructureerde gegevens je niet helpen om beter te ranken, helpt het wel om een pagina meer ​​gedetailleerde in Google te laten vertonen.

Je kan bijvoorbeeld structured data perfect instellen voor afbeeldingen bij:

  • Producten
  • Video’s
  • Recepten

Als je bijvoorbeeld recepten op je site hebt en gestructureerde gegevens toevoegt kan Google de afbeelding ook in de zoekresultaten op Google weergeven.

Checklist: Strategisch afbeeldingen optimaliseren voor websites:

  1. Snij de afbeelding bij
  2. Reduceer het formaat
  3. Geef de juiste naam voor het uploaden
  4. Neem het focuszoekwoord op in je alt-tekst
  5. Schrijf een caption tekst
  6. Structured data toevoegen aan pagina’s

Bij Chase Marketing volgen we veel cursussen, blogs en webinars. Daarnaast doen we dagelijks weer nieuwe inzichten op door middel van het uitvoeren van online marketing werkzaamheden. Deze kennis delen we graag!

Heb je specifieke onderdelen waarover je meer wilt weten? Stuur een mailtje en we schrijven er graag een blog over.

Wij vertellen je graag meer!

Wil je meer weten na het lezen van onze blog. Daag ons uit!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vrijblijvende analyse

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.